Gronden en centreren

Gronden:

Gronden en aarden is hetzelfde. Gronden is contact maken met aarde energie. Dit kan via je stuitje of met je voeten (voetchakra’s) maar in principe kun je dat met je hele lichaam (denk aan liggen in het gras). Gronden is zo belangrijk omdat we nu eenmaal op deze aarde leven en zonder goede gronding kun je je niet goed verbinden met deze aarde en er dus ook niet helemaal aanwezig zijn. 

Dus met beide voeten op de grond blijf je gezond!

De aandacht van mensen is vaak te hoog gericht; denk alleen al aan je ademhaling, gaat deze tot in je buik of komt deze niet verder dan het middenrif?
Door je aandacht naar de aardse energie te verleggen gaat je energie ook daadwerkelijk die kant op (energie volgt altijd je intentie). Hoe meer je in je lichaam aanwezig bent hoe veiliger en sterker je je voelt. Een goed functionerend eerste chakra heeft invloed op je gezondheid dus neem de tijd om iedere dag bewust te gronden en te centreren. 

En verder: Als je lichaam goed gegrond is kun je beter ontspannen en beter informatie opnemen. Via je gronding kun je ook overtollige of zware energie loslaten (en daarna weer vullen met frisse energie).

Voetchakra’s: Je voetchakra’s zijn verbonden met het wortelchakra en zijn belangrijk in het opnemen en loslaten van (overtollige) energie.

Als je meer wilt lezen over gronding en voor enkele oefeningen:

Basis gronding;

Door bewust adem te halen kan je energie al naar je buikgebied zakken.

Je kunt je lichaam gronden vanuit je stuitchakra en je voeten (voetchakra’s) en bewust contact maken met de grond/ aarde onder je voeten waarbij je via je ademhaling je hele lichaam vult met je aandacht. Kijk hoe groot je de gronding visualiseert en pas deze aan totdat deze comfortabel voelt (wil je je gronding groter, kleiner, welke kleur heeft deze of welke kleur heb je nodig?). Extra: Zet in de gronding je voor-en achternaam en de datum van de dag.

Samenvatting:

-Ademen naar je buik

-Contact maken met stuit en eventueel voetchakra’s

-Visualiseer vanuit stuit (en voetchakra’s) een koord of wortels naar het middelpunt van de aarde.

-Maak je gronding ergens mee vast

-Kijk hoe groot je gronding is en pas naar behoefte kleur, grootte aan

-Zet je voor-en achternaam en de datum van de dag in je gronding

Gronden als je moeilijk kunt visualiseren:

Adem naar je stuit en/of je voeten en probeer je bloed /hartslag te voelen in je voeten.

Je kunt ook een voetenbadje nemen met wat zout (grondend) erin en bijvoorbeeld een lekkere olie (ook heerlijk als je wel kunt visualiseren!).

Centreren.

Centreren is het verzamelen van je energie. Oftewel je energie verzamelen in een centraal punt in (en ook om) jezelf. Dit doe je met aandacht. Voordat je centreert is het verstandig om eerst te gronden zodat de energie die je gaat verzamelen ook een basis heeft. Een gemakkelijke manier om je energie naar je toe te trekken, dus te centreren, is het noemen van je voor- en achternaam en de datum van de dag.  Hiermee bevestig je je bestaan en zet je dit op een krachtige manier in het hier en nu. Centreren is dus je energie naar je toe trekken en/of versterken en je eigen wezen bevestigen.

Ademen:

Om goed hier op aarde te kunnen zijn, dus om goed te kunnen gronden is onze adem heel belangrijk. Voor de meesten van ons is niks zo vanzelfsprekend als adem halen. Met een aantal keer per dag bewust contact te maken met je ademhaling kom je op een gemakkelijke manier beter in je lijf. Voel af en toe waar zit je met je ademhaling; zit deze hoog of lukt het om op natuurlijk wijze rustig naar je buik te ademen. Ga nooit je ademhaling forceren maar heb je moeite met buikademhaling leg dan je hand(en) op je buik en nodig je ademhaling uit om wat te zakken. Ook bewust ademhalen kun je oefenen. 

Nog mooier is het als je je verbind met je hart en daar een aantal minuten rustig door in- en uitademt. Op deze manier verbind je je brein en je hart, ontspan je makkelijker en kom je meer bij jezelf.

Weerstand of moeite bij het gronden:

Helaas is het zo dat voor veel mensen die (hoog)sensitief zijn gronden soms onveilig kan voelen, je kan weerstanden of blokkades en zelfs angsten tegenkomen. Je kunt dat merken doordat je je bijvoorbeeld opeens verdrietig of bang gaat voelen of als je opeens niets meer opneemt, in slaap valt of even afwezig lijkt te zijn. Als je dit tegenkomt neem dan even pauze en neem dan de tijd om (zonder oordeel) contact te maken met datgene wat je op dat moment voelt en adem er door heen (dat betekent dat je bijvoorbeeld naar de pijn of door de emoties kunt ademen maar ze niet wegdrukt. Als er veel emoties loskomen accepteer dat en blijf vooral ademen.)